2009. január 22., csütörtök

Marlenka /meghratort/

Tészta:100gvaj,2evőkanál méz,250g cukor,1kávéskanál ecet,1evőkanál szódabikarbóna,2db tojás,700gsimaliszt.

Összekeverjük a szódát az ecettel.Egy edénybe a vajat a mézzel ,és a cukorral jól elkeverjük,majd hozzávegyítjük a szódás ecetet. Nagyon jól kikeverjük majd keverékünket tűzhelyen jó forróra hevítjük/addig kell ,amig barna illetve habos nem lesz/.Tűzről levéve hozzákeverjük a 700g lisztet,jól kidolgozzuk.Letakarva legalább 1órán át pihentetjük.7-8cipócskát formázunk belőle és egyenként fóliába tekerve még letakarva 1órát pihentetjük.Következő lépésként palacsinta vékonyságura nyújtjuk ,és 190fokos sütőben kb:2-4percig sütjük a tésztalapokat.Vigyázzunk vele,mert nagyon gyorsan sűlnek!
Krém:200gvaj,1db/2dl/sűrített tej,mogyoró/darált/nem fontos,100gkonyak,nem aroma!!!
A sűrített tejet 3 óráig főzzük a tubusban,annyi vízben,hogy mindig ellepje.A három óra nagyon fontos!Utána kihűtjük/akkor jó ha egy barna színű,kása állagú anyagot kaptunk/,elkeverjük a vajjal/addig míg egy homogén anyagot kapunk/belerakhatjuk a darált mogyorót,illetve a konyakot.Megtöltjük a lapokat,a tetejét az utolsó finomra összetört lappal,kakaóporral vagy őrölt mogyoróval díszíthetjük.

Hasznos tanácsok:1,csak akkor kezdjünk neki ha van bőven van időnk.
2,kezdők ne kezdjenek neki mert nem könnyű!
3,sokan panaszkodnak,hogy a tészta morzsalékossá válik.Ezt úgy lehet elkerűlni,hogy a lisztet a nagyon forró masszába öntjük közvetlenűl.
4,ha a tészta kicsit keményebbre sikerűl,kenjük át egy kis vizezett konyakkal libatollal vagy ecsettel.
5,aki autentikusan örmény konyakkal akarja elkészíteni vagy csak szereti,az írjon nekem tudom hol lehet kapni!!!
6,a sűrített tejből tudom ajánlani a konzervdobozos:SALCO nevű márkát./ez nagyon jó minőségű!/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése