A nagy kedvencem.Sokan nem tudják,hogy ezt a levest még Gundel találta ki a nagy író tiszteletére.Mikszáth ugyanis megkérte,hogy kreáljon neki egy olyan ételt amiben az alapanyagok jellemzőek a palóc tájra, illetve a konyhára.
Tehát a hozzávalók:250g bárányhús/marha lábszárból is nyugodtan lehet/,150g burgonya,150g zöldbab,40g vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,1dl olaj,15g pirospaprika,30g liszt,1dl tejföl,só,őrölt bors,babérlevél,1 mokkáskanál őrölt köménymag.
Elkészítése:
A húst kb.:3cm-es kockákra vágjuk,pörköltalapot készítünk,majd ehhez adjuk a húst ,a babért,az őrölt köményt,borsot,zúzott fokhagymát és a sót.Kevés víz hozzáöntögetésével,rövid lében félpuhára főzzük.A burgonyát 1x1cm-es kockákra vágjuk,és sós vízben megfőzzük.A zöldbabot kb.:3x3cm-es darabokra vágjuk,majd megfőzzük.A babot a burgonyával és és a főzőlével együtt a húshoz adjuk.Zsemleszínű rántással sűrítjük,tejfellel dúsítjuk,és kb.:még 3-percig ,,kiforraljuk,,.
Megjegyzés:egyébként sárgahüvelyű babból készítve még finomabb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése